Hard labeur

Hard labeur

Verslag: Claudia, Ella en Eva/Eba

Hola!

Gesterkt door een lekker ontbijt met verse confituur, staken we vandaag vroeg de handen uit de mouwen. We zouden de voormiddag vullen met stugge doeken, stikmachines en strijkijzers. We moesten immers bandages maken voor Bracamonte, het plaatselijke ziekenhuis in Potosí.

Ziehier de handleiding voor het maken van de ‘fajas’:

STAP 1: Rol de katoenen doeken uit over de tafel.

STAP 2: Knip een klein stukje af, op de plaats waar er een groen streepje op tafel staat getekend. Houd je rustig onder de kritiek van Hernan.

STAP 3: Scheur zorgvuldig het doek in tweeën waar er een knipje is.

STAP 4: Rek het doek uit zodat het een perfecte rechthoek wordt. Verzin tien verschillende manieren om er toch maar wat beweging in te krijgen. Houd je hoofd koel.

STAP 5: Plooi het doek in twee.

STAP 6: Breng de klaargemaakte doeken naar de strijkers en memoriseer hun beklag.

STAP 7a: Strijk het doek, ZONDER valse plooien.

STAP 7b: Strijk het doek opnieuw nadat je ontdekt dat er toch valse plooien in zitten.

STAP 8: Stik de randen zodat het niet uitrafelt.

STAP 9: Stik de bandages in het midden zodat ze de juiste vorm krijgen.

STAP 10: Plooi mooi op en verstop je zodat je niet opnieuw moet beginnen, neem in je vlucht nog bananenmilkshake en Mia’s  befaamde koekjes mee.

Zo, zoals jullie zien kostte het ons bloed, zweet en tranen om deze klus tot een goed einde te brengen. Hoewel, met de high culture muziek van Charlotte (lees: Demi Lovato en High School Musical), en een gezonde arbeidsethos, vlogen de bandages er vlot door. Uiteindelijk zat de sfeer er dik in! We kunnen dan ook trots meedelen dat we wel 100 bandages in elkaar flansten!

De mannen (lees: Pol en Fabio) kregen, helemaal volgens de Boliviaanse traditie, taken in de tuin. Ze versleurden brandhout en verzorgden een broccoliveldje.

Hierna trokken we naar het centrum van Potosí. Door een praktisch probleem, vertrok de helft van de groep met een microotje, aka  minibus, en de andere helft met de vertrouwde jeep van Hernan <3.

We slenterden wat door de straten, ontweken het carnavalsschuim van de plaatselijke jeugd en kochten souvenirtjes voor de thuisblijvers (en ja, Anton en Emil, jullie krijgen ook iets). Na een tochtje door het charmante centrum, kwamen we uiteindelijk in het restaurant. Na uitvoerig overleg kozen we vijf gerechten voor de hele groep. Mia, Lieve en Hernan <3 voegden zich ook nog bij de groep en het werd ontzettend gezellige avond.

Geschreven door: Claudia, Ella en Eva/Eba

Scroll to Top