Ligging


POTOSI – BOLIVIË (Hoogte 4090m)

El Molino is een vormingscentrum vlakbij Potosi. Potosi is een stad in Bolivië, in het gelijknamige departement. Deze stad dankt zijn ontstaan aan de ontdekking van zilvererts in de Cerro Rico (Rijke Berg) in 1544. De stad Potosi ligt zeer hoog (4 090 meter) en claimt de titel van hoogste stad ter wereld. Anno 2006 had de stad circa 140 000 inwoners.
Potosi werd in april 1545 gesticht onder de naam ‘Villa Imperial de Carlos V’ door Juan de Villarroel.
Het zilver werd naar Spanje verscheept.
Omstreeks 1672 was de bevolking naar bijna 200 000 zielen gestegen en werd de stad met zijn vele kerken een van de grootste en rijkste van Zuid-Amerika. Er werd zelfs een Munt opgericht, de ‘Casa de Moneda’, om het zilver ter plaatse tot munten te slaan. Ook kwamen er waterreservoirs om de dorst van de uitdijende bevolking te lessen.


Gedurende de eerste helft van de 19e eeuw zorgden de onafhankelijkheidsoorlogen voor een verval van de stad: veel rijkdommen werden naar Europa verscheept. Bij de onafhankelijkheid in 1825 was de bevolking van Potosi afgenomen tot minder dan 10 000. Tegen die tijd waren ook de mijnen van de Cerro Rico bijna uitgeput. De val van de zilverprijs in het midden van de 19e eeuw, gaf de economie van Potosi de genadeslag.
In de jaren 1980 werden alle staatsmijnen gesloten en gingen de mijnwerkers over op een systeem van coöperaties, waarbij de mijnwerkers onder zelfbestuur voor een stukloon werken. Het erts wordt gewonnen en verwerkt tot een poeder van zink, lood en zilver dat geëxporteerd wordt. Naast de mijbouw heeft Potosi geen andere industrie. De stad wordt steeds afhankelijker van het toerisme en mijnwerkers verdienen wat bij door toeristen rond te leiden in de mijnen.
In 1987 verklaarde de UNESCO de stad Potosi tot werelderfgoed vanwege zijn rijke historie en de koloniale architectuur.
Scroll to Top