El Molino is een vormingscentrum in een klein dorpje op zo’n 20 km van Potosí, in het gelijknamige departement in Bolivia. Potosí ligt zeer hoog (4.090 meter) en claimt de titel van hoogste stad ter wereld. Deze stad dankt zijn ontstaan aan de ontdekking van zilvererts in de Cerro Rico (Rijke Berg) in 1544. Potosí werd in april 1545 gesticht onder de naam ‘Villa Imperial de Carlos V’.

Het zilver uit de berg werd massaal naar Spanje verscheept. Omstreeks 1672 was de bevolking naar bijna 200.000 mensen gestegen, ongeveer evenveel als vandaag (214.000 in 2021). Daarmee was ze een van de de grootste steden van Latijns-Amerika en kon ze zich ook meten met Parijs of Amsterdam.

Het gebied bestaat uit het industriële Cerro Rico met de talloze mijningangen en raffinaderijen en uit de koloniale stad. In het centrum is dat koloniale verleden nog duidelijk zichtbaar met het Casa de la Moneda, waar zilveren munten werden geslagen, vele kerken waaronder die van San Lorenzo, verschillende patriciërshuizen en de barrios mitayos, gebieden waar de arbeiders woonden.

Gedurende de eerste helft van de 19e eeuw zorgden de onafhankelijkheidsoorlogen voor een verval van de stad: veel rijkdommen werden naar Europa verscheept. Bij de onafhankelijkheid in 1825 was de bevolking van Potosi afgenomen tot minder dan 10 000. Tegen die tijd waren ook de mijnen van de Cerro Rico bijna uitgeput. De val van de zilverprijs in het midden van de 19e eeuw, gaf de economie van Potosi de genadeslag.

In de jaren 1980 werden alle staatsmijnen gesloten en gingen de mijnwerkers over op een systeem van coöperaties, waarbij de mijnwerkers onder zelfbestuur voor een stukloon werken. Het erts wordt gewonnen en verwerkt tot een poeder van zink, lood en zilver dat geëxporteerd wordt. Naast de mijnbouw heeft Potosi geen andere industrie. De stad wordt steeds afhankelijker van het toerisme en mijnwerkers verdienen wat bij door toeristen rond te leiden in de mijnen.
In 1987 verklaarde de UNESCO de stad Potosi tot werelderfgoed vanwege zijn rijke historie en de koloniale architectuur.

Scroll to Top