Deelnemers 2018

Silke Laurent
UM – 6HUM a
Woonplaats: Hofstade
Hobby’s: Scouts, dans, zwemmen

Vanaf het moment ik hoorde van de inleefreis naar Bolivië was ik helemaal verkocht! Ik wil graag de confrontatie aangaan om toch nog maar eens ten volste te beseffen wat wij hier hebben. Ik vind het zalig om nieuwe culturen te leren kennen en landen te ontdekken. In Bolivië zelf hoop ik een verschil te kunnen maken voor de mensen daar, maar ook zelf veel te leren over hoe ze daar leven. De groep is zalig en ik kijk er al enorm naar uit. Dit wordt een ervaring als geen ander, daar ben ik nu al zeker van..

Lise Pepermans
UM – 6HUM a
Woonplaats:
Hobby’s: dansen, fitness & turnen

Bij het eerste infomoment was ik al meteen verkocht. Ik ben zeer gemotiveerd & enthousiast om samen met onze fantastische groep een steentje bij te dragen aan Bolivia.

Ik hou enorm veel van reizen. Ik vind het belangrijk om mijn wereldbeeld te verruimen en geconfronteerd te worden met de derde wereld. Het zal mijn kijk op de wereld veranderen. Ik kan niet wachten om de mensen daar te ontmoeten en hen te helpen. Wij kunnen ook nog veel van hun leren en daar sta ik volledig voor open.

Ik wil iets betekenen voor de mensen van Bolivia en zal me met volle overtuiging inzetten. Ze moeten beseffen dat ze er niet alleen voor staan. Ik ben er van overtuigd dat deze reis een avontuur vol fantastische ervaringen zal worden. Ik kijk er naar uit!

Ellen Franckx
UM – 6LWW
Woonplaats:
Hobby’s: scouts, lopen (eerder joggen)

“Mag ik daadwerkelijk mee?” Dat ik blij was om dit te horen is zacht uitgedrukt. Vol ongeloof en enthousiasme begon ik aan dit engagement, wetend dat het veel bloed, zweet en tranen zou kosten maar dat het elke seconde waard is. Een geweldige ervaring aan de andere kant van de wereld, waar ik mijn steentje kan bijdragen en Bolivië in al haar glorie kan ontdekken. Meedoen aan een uitzonderlijk project waarbij je effectief met de mensen in contact komt, boeit me. Ik ben er vrij zeker van dat deze reis haar sporen gaat nalaten.

oukaina Benamar
UM – 6SEC
Woonplaats:
Hobby’s:

¡Hola!

Ik ben Soukaina, zit in mijn laatste jaar en studeer Secretariaat-Talen. Dit jaar krijg ik samen met andere geselecteerde leerlingen de kans om het stadje Potosi in Boliva te bezoeken. Voor mij persoonlijk een droom die uitkomt! Eindelijk kan ik mijn kijk op de wereld wat verbreden en kennismaken met een ander cultuur. Ik heb altijd interesse gehad in de derdewereldproblematiek, stelde me bij alles vragen en was tegelijkertijd ook zeer kritisch. Toch heb ik het altijd moeilijk gevonden om alles zomaar te moeten overnemen van anderen. Dus toen ik te horen kreeg op school dat er een mogelijkheid was om mee te gaan op inleefreis, was ik meteen verkocht. Ik hoop in Bolivia de levensomstandigheden onder ogen te komen en er een beter beeld van te kunnen vormen. Ik ben ervan overtuigd dat ik in Bolivia dingen kan leren die uiterst belangrijk kunnen zijn voor mijn verdere toekomst. Ik kijk er dus echt naar uit, en wacht vol ongeduld!

Hasta luego

Eva  De Weerdt
UM – 6LMT
Woonplaats:
Hobby’s:

Ik ben een vaak nogal naïef meisje met haar hoofd in de wolken, eentje dat veel hoop heeft in de toekomst en dat zonder te veel zorgen, lachend door het leven wil gaan. Ik hou van de eerste dag waarop de gekleurde blaadjes van de bomen vallen met behulp van de woelige herfstwind. Ik hou ook van de dag waarop ik het eerste warme zonnestraaltje op mijn gezicht voel na de koude winter. Ik hou ervan hoe lekker fris de schaduw aanvoelt in de zomer. En ik hou van de wandelingen met wollen wanten, sjaals en mutsen in het koude bos. Kortom ik ben een echte levensgenieter maar besef ook dat ik in de perfecte levensomstandigheden ben geboren en zo kon groeien tot wie ik nu ben. Bolivië is slechts een van de vele landen waarin de meerderheid van de bevolking dit geluk niet heeft, daarom wil ik mij 100 procent inzetten om hun wereld op te lichten en hun te steunen.

Hannah Vanoverschelde
UM – 6HUM a
Woonplaats: Hofstade
Hobby’s: dansen en chiro

Superblij ben ik dat ik mee mag naar Bolivia! Al lang kijk ik uit naar onze reis… Zelf ben ik iemand die graag anderen helpt en klaar staat voor iedereen in nood. Ik hoop dat ook op onze inleefreis te kunnen doen: ons geluk delen met de Bolivianen en met ons enthousiaste team een lach toveren op het gezicht van veel mensen daar.

Vamos a Bolivia!

Jolien De Meuter
UM – 6STW a
Woonplaats: Elewijt
Hobby’s: scouts, turnen, sportkampen geven, verkoopster in de Carmi

Toen ik hoorde dat er een inleefreis is naar Bolivia, wou ik direct mee. Ik heb geen moment getwijfeld om me hiervoor kandidaat te stellen. Ik vind het een hele eer dat ik er bij mag zijn.

Ik trek me het lot aan van andere mensen en het is super om met mijn eigen ogen te kunnen zien waar onze sponsoring naar toe gaat.

Ondertussen ontdek ik ook weer een stukje van de wereld en zie/leer ik hoe andere culturen leven.

Dit is een unieke kans om te weten hoe ze daar wonen, wat ze allemaal doen, hoe ze werken. Ik ben ook erg geïnteresseerd in hun cultuur.

.

Beau-Danique Vermoesen
UM – 6STW a
Woonplaats:
Hobby’s:

Mijn naam is Beau-Danique, ik ben een van de leerlingen die in 2018 meegaat naar Bolivië met
een zeer toffe bende. Mijn motivatie om mij in te zetten voor dit project is heel ruim. Ik ben een
avontuurlijke en nieuwsgierige persoon.
Als je kennis wil maken met armoede hoef je jezelf niet helemaal te verplaatsen naar Zuid-
Amerika. Voor mij gaat het om de cultuur, om de visie van de mensen die zich daar bevinden.
Want ik ga er vanuit dat hun ingesteldheid helemaal anders in elkaar zit dan die van ons. En daar
is dan mijn nieuwsgierig kantje. Volgend jaar sta ik in de startblokken van een nieuw hoofdstuk
in mijn leven. Ik ga namelijk verder studeren. Ik hoop dat ik de mensen daar iets kan bij leren en
zij mij natuurlijk ook. Dingen die ik graag zou meenemen in mijn verdere carrière als student.
Naar mijn mening is het heel belangrijk dat we ons bewust zijn van al de faciliteiten waar wij
gebruik van kunnen maken in moeilijke periodes. In ontwikkelingslanden hebben ze echter niet
altijd de juiste middelen om de mensen te kunnen voorzien van basisbehoeftes. We lezen zulke
dingen in de krant of we zien het op het nieuws maar dat is altijd ver van ons bed. Ik ben
helemaal klaar om deze confrontatie aan te gaan. En ik kijk er enorm naar uit om deze cultuur en
warme mensen te leren kennen.

Rebeca De Wolf
UM – 6LWW
Woonplaats:
Hobby’s:

¡Hola!
Ik ben geboren in El Salvador, een klein landje in Centraal-Amerika en ik heb daar gewoond tot ik met mijn familie naar België ben verhuisd in 2010. In mijn vrije tijd houd ik me graag creatief bezig en lees ik graag over andere culturen.

Ik vind dat we hier een comfortabele levensstijl leiden waarbij luxe als vanzelfsprekend wordt beschouwd, we verlangen steeds naar meer en soms vergeten we hoe goed we het wel niet hebben. In Latijns-Amerika is dat een totaal ander verhaal dat ik heel graag nog eens in het echt wil beleven. Natuurlijk wil ik de mensen daar ook helpen, hoe klein mijn bijdrage ook mag zijn, want ik geloof dat ieder van ons in staat is om een positieve verandering te veroorzaken in zijn eigen omgeving.

Ik kijk er enorm naar uit om met de groep Bolivië te bezoeken en ik hoop dat deze reis voor iedereen een onvergetelijke ervaring en een blijvende herinnering zal zijn. Voor mij zal dit zeker het geval zijn.

Bolivia, here I come!

Ella Van Aken
UM – 6LMT
Woonplaats: Mechelen
Hobby’s: viool, scouts, fotografie

Er zijn duizend en een redenen waarom ik zo graag mee naar Bolivia wil!

Het is allemaal begonnen met een leidster uit mijn scoutsgroep die enkele jaren geleden mee naar Bolivia mocht en terugkwam met een koffer vol verhalen. Met heel veel enthousiasme en passie vertelde ze over al haar avonturen en over wat ze allemaal had bijgeleerd.

Toen ik vorig schooljaar te horen kreeg dat de Boliviareis opnieuw zou doorgaan, kon mijn geluk niet op. Het was een voorteken en ik zou er werkelijk alles voor doen om mee te mogen!

Ik reis heel graag en hoop in Bolivia een nieuw stukje van de wereld te ontdekken. Misschien klinkt het naïef, maar sinds jongs af aan wil ik mee helpen aan een betere wereld. Ik wil weten wat die ‘derde wereld’ nu echt is, wat het betekent om in armoede te leven.

Ik ben nog nooit in Zuid-Amerika geweest en kijk er naar uit om weer een andere cultuur te leren kennen, om te ontdekken hoe een doordeweekse dag voor een inwoner van El Molino eruit ziet. Ik zie deze reis ook als een voorbereiding op een jaar in Latijns-Amerika met AFS.

Tenslotte ben ik er ook zeker van dat we veel plezier zullen maken. Enkele medereizigers moet ik nog wat beter leren kennen, maar het Bolivia-weekend heeft alvast geleerd dat het een toffe bende is!

¡Mi maleta está lista y yo también!

Katrien Desomer
Leraar geschiedenis, esthetica, seminarie ‘Duurzaamheid’ in 5 en 6 ASO-TSO
Woonplaats: Haacht
Hobby’s: voetballen, lezen, reizen, spelletjes spelen, chocolade eten

Ik heb het geluk voor de derde keer naar El Molino te mogen reizen en de gastvrije mensen daar opnieuw te mogen ontmoeten. Mia is een ongelooflijk inspirerende vrouw die heel bescheiden blijft bij al haar verwezenlijkingen de voorbije vijftig jaar. Ik vind het belangrijk zoveel mogelijk leerlingen de kans te bieden Mia en haar team te ontmoeten, omdat je zoveel van hen kan leren.

Eens je ginder bent en kennis hebt gemaakt met de boeiende cultuur en de harde levensomstandigheden, zie je ook alles in een ander perspectief: je eigen verwende levensstijl, de dagelijkse ergernissen, de westerse gewoonten… Zo’n reis levert je bakken relativeringsvermogen op, extra rechtvaardigheidsgevoel en zin in engagement.

Bovendien doet een verblijf in het Andesgebergte je ook de ernst van de klimaatopwarming inzien. Je ondervindt de gevolgen aan den lijve: minder regenval, daardoor beduidend slechtere oogsten, landbouwgemeenschappen die niet meer in hun behoeften kunnen voorzien, plattelandsvlucht, armoede in de steden, etc.

Ik ben er zeker van dat we met deze enthousiaste en geëngageerde groep veel boeiende ervaringen zullen opdoen die we nadien zullen kunnen delen met onze familie, vrienden en schoolomgeving. Ik hoop er trouwens ooit eens met mijn man en drie zonen te geraken, zodat zij mijn verhalen ook zelf eens kunnen ondervinden.

Tess Verscheuren
Secretariaatsmedewerker
Woonplaats: Mechelen
Hobby’s: fanfare, zumba, reizen

Na mijn middelbare school ging ik als uitwisselingsstudent naar Bolivia en verbleef er in een gastgezin. Een onvergetelijke ervaring! Mijn liefde voor dit land wil ik graag delen met jongeren die voor deze uitdaging kiezen.

Tijdens de vorige editie van de inleefreis had ik de kans om al een stukje te mogen proeven van dit mooie inleefproject. Ik heb toen enorm genoten van de sfeer, de fijne interactie met de locals, de toewijding van Mia, de betrokkenheid van de leerlingen, de mooie omgeving… en dat smaakt naar meer!

Geert Vroom
Leraar godsdienst en mindfulness
Woonplaats: Lier

Hallo

Ik ben Geert Vroom. Al 37 jaar leraar godsdienst en mindfulness op UM.
Ik ben gehuwd met Paul, heb 3 zonen, 3 schoondochters en (bijna) 3 kleinkinderen.

Mijn passies zijn de natuur intrekken om te kamperen, creatief bezig zijn, yoga en meditatie, koken, lezen, moestuinieren en veel buiten leven.
Een andere passie die ik nu al vele jaren koester is de liefde voor Bolivia, El Molino en de Indianen. Sinds de inleefreis in 2006 is het project onder mijn vel gekropen, zijn de beelden van de Andes en zijn ruwe maar warme bewoners op mijn netvlies gebrand. Het is een voorrecht getuige te mogen zijn van de teamspirit van de Indianen die ijveren om in hun dorpen de leefomstandigheden te verbeteren en van de moederlijke zorg en bescheidenheid van Mia Meermans, steunpilaar, motor en hoeder van El Molino. Deze confrontaties maken van mij een dankbaar mens en plaatsen mijn leven en de kijk op de wereld in een ander perspectief.

Fabio Ventrella
UM – 6GLA
Leeftijd : 17 jaar
Woonplaats: Mechelen
Hobby’s : Judo

In de eerste plaats wil ik een persoonlijke bijdrage kunnen leveren aan het Bolivia project en hoop ik echt iets goed te kunnen doen.
Afgezien daarvan is het een prachtige reis waar je anders nooit de kans voor zou krijgen.
Voor iemand als ik die heel graag reist en de wereld wil gezien hebben in al haar facetten is Bolivia dus een heel grote kans!

Eva Dirckx
UM – 6LWW
Woonplaats: Mechelen

Hobby’s: Scouts, dans (héél veel dans), genieten

Ik ben een dromer. Op beide manieren. Dromerig en van de wereld, zo kan je me soms tegenkomen. Maar ook een dromer met grootste plannen. De wereld rondtrekken, mensen ontmoeten, culturen ontdekken…

Mijn dromen, die zijn soms iets té groot, maar er blijkt er toch een uit te komen. Want kijk hier ben ik dan, trots lid van het Boliviateam. Met een goede portie enthousiasme en een volle lading geëngageerdheid sta ik klaar om me volledig te smijten in dit nieuwe avontuur.

Charlotte Jacobs
UM- 6VZB
Woonplaats: Meise
Hobby’s: Dansen, lopen en creatief bezig zijn

Op het moment dat ze zeiden dat ik mee mocht naar Bolivia, kon ik het gewoon niet geloven! Ik ben superblij dat ik mee mag doen aan dit project! Zo’n kans krijg je maar één keer in je leven en deze wou ik met beide handen grijpen. Ik reis graag om meer van de wereld te ontdekken. Ik ben steeds geboeid hoe de plaatselijke bevolking samenleeft en hoe hun culturen in elkaar zitten.

Met mijn mama ben ik al een paar keer naar Afrika geweest. Daar steunen we aantal ontwikkelingsprojecten. Ik help graag de mensen en de instant glimlach en dankbaarheid geven me steeds een warm gevoel.

Ik kan niet wachten om te vertrekken naar Bolivia om mijn steentje bij te dragen!

Luz De Rijke

Inge Teughels
UM – Leraar verzorging
Woonplaats: Sint-Katelijne-Waver
Hobby’s: Reizen, dansschool begeleiden en joggen

Ik ben Inge Teughels en woon met mijn gezin te Sint-Katelijne-Waver. Ik ben getrouwd met Hans, wij hebben 3 dochters en 2 schoonzonen. Ik ben verpleegkundige van opleiding en sinds 8 jaar leerkracht Zorg en Begeleiding Ouderen en stagebegeleidster in 5VZ, 6VZ en 7TBZ in UM.

Wij zijn met ons gezin sinds een vijftal jaar geëngageerd bij AFS, waardoor andere culturen ons nauw aan het hart liggen. Ik ben dan ook super benieuwd naar de Boliviaanse cultuur die ik mag gaan ontdekken en ondersteunen als begeleider tijdens deze inleefreis.

Agnes Van Wijmeersch
Leraar
woonplaats: Leefdaal
hobby’s: lopen, piano, lezen, diepzeeduiken

Sinds mijn eerste reis door Bolivia in 2000 heeft de Bolivia-microbe me niet meer losgelaten. Nu, anno 2017, ben ik benieuwd naar de ontmoeting met het centrum El Molino en de omgevende dorpen in de desolate bergomgeving van Potosí. Hoe pakken zij het leven aan?

Hélene Moonen
UM
Leerkracht: Nederlands – geschiedenis – Taal en Cultuur – MaVo – CoVa – leefsleutels
Woonplaats: Hofstade
Hobby’s: Fotografie, verbeteren

11 jaar geleden kreeg ik als leerling van Ursulinen Mechelen de kans om samen met andere vijfde- en zesdejaars op inleefreis te gaan naar Bolivië. Een kans die ik toen met beide handen heb gegrepen en die ik nooit heb betreurd. Toen ik vorig schooljaar vernam dat men opnieuw met leerlingen naar Bolivië wilde gaan, twijfelde ik dan ook geen seconde. Ik kijk er erg naar uit om alles tien jaar later opnieuw te beleven, ditmaal als leraar. Hoe gaat het met Mia, Fausto, Padre Carlos en Hernan? Hoe ziet El Molino er anno 2018 uit? Wat is er veranderd in de dorpen? Waar werd al ons sponsorgeld voor gebruikt? Zal ik nog iets of iemand herkennen? … Duizend en één vragen hebben me al meermaals dromerige momenten opgeleverd en wie weet krijg ik er binnenkort een antwoord op… Er bestaat geen twijfel, ik kijk er, net zoals de anderen, enorm naar uit om een vers dagboek vol onvergetelijke avonturen te beleven. Avonturen die ik graag met jullie lezers, leerlingen, collega’s, vrienden en familie wil delen, want hoe breder we dit verhaal kunnen dragen, hoe mooier het wordt!

Scroll to Top